tisdag 10 februari 2015

Uppgift, friluftsliv på isen

Utrustning:

Att bedriva friluftsliv på isen kan vara både härligt och farligt. Innan man ger sig ut på isen skall man se till att ha säkerhetsutrustning i ordning. Det är bra att man vet exakt vad man ska ha med sig ifall en olycka sker.



Detta är vad man ska ha med sig innan man ger sig iväg.
Viktigaste är att du har med dig en mobil så att du kan larma ifall en olycka sker, ha med dig Räddningslina och flyttväst, isdubbar så att du kan ta sig upp med, Ispik så att man testar hur tjock isen är, säga till någon innan man ska iväg eller ha med dig sällskap för att det är inte säkert att du kan ta dig upp själv.


Klädsel:



Det är viktigt att man klär sig rätt innan man ska ut, och det är viktigt gå efter lager-lager principen. Enligt i lager-lager principen har man på sig fler tunna plagg.

Närmast kroppen ska man ha ett lager som håller dig torr och som även transporterar bort fukten från kroppen, så att du inte blir kall och det kan vara t.ex underställ. Sedan kan du ha en tunnare eller tjockare tröja av fleece.

Yttre lagret kan vara en jacka och det skyddar dig mot vind, regn eller snö. Skorna är även viktiga och det är bra att du har bra skor som inte är hal.





Isar: Det finns olika isar. Isen förändras hela tiden och ser inte likadana ut. Om isen är mörk så är den väldigt tunn, ljusare färg kan vara snöis som har sämre bergkraft än kärnis .

Nyis -isen är endast några centimeter tjock och är genomskinlig och tunn.

våris-  Våris bildas på våren, det fryser till under nattkylan och blir stadigare på dagen. 

havsis - havsis bildas på havet, och det innehåller salt så det är inte lika hållbar som sötvatten. 

snötäckt is - snön gör så att isen inte kan frysa mer och snön lägger sig på isen och när isen är snötäckt så är den svagare..

kärnis – kärnis är genomskinlig och hård. 



När olycka sker: Om du ramlar i isen så är det viktigt att du inte får panik. Och när du har ramlat i så är det viktigt att vänder dig åt samma håll som du kom ifrån, för att det var där isen höll och så försöker du bryta sönder isen med armbågarna för att få fast en kant. När du har fått det så tar du fram isdubbarna och ta en isdubb i taget och sparka med benen och försöka ta dig fram. När du har kommit upp på isen så är det viktigt att du inte springer för att isen kan sprickas, men istället så ålar du dig fram.





Om din vän eller någon annan har ramalt i isen larmar du först 112, sedan försöker du att lugna ner din vän om han/hon har/får panik. Sedan Så ställer du dig åt samma håll som personen är. Du springer inte och sträcker din hand för att du kan risker din egen säkerhet, men istället så använder du ispiken och känner för isen och sen ska du ha något mellan dig och personen det kan vara ispik, räddningslina en livboj.


 Tänk på detta:

*Gå aldrig ensam, ha alltid med dig sällskap.

*packa säkerhetsutrustning t.ex Ispik, isdubbar, mobiltelefon, räddningslina och flyttväst.

*Testa isens tjocklek med hjälp av en ispik, och det ska vara minst tio centimeter.

Tänker man på detta så är man väl förbered och kan njuta av den friska luften!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar