tisdag 17 februari 2015

inlämnings uppgift


Uppgift 1: Redogör så utförligt du kan vad DNA är för något.

DNA är en förkortning av (deoxyribonukleinsyra) DNA finns hos alla levande organismer. Människans genetiska kod består av en mycket stor molekyl som kallas DNA, och som ser ut som en vriden stege eller spiral och den sitter inuti i cellkärnan.
Inne i cellkärnan finns vår arvsandal och det som bestämmer hur vi ska se ut är DNA, DNA är en jätte molekyl och i DNA fins det information våra olika egenskaper. DNA molekylen ser ut som två st trådar som är vridna kring varandra och trådarna är uppbyggda av socker, fosfat och kvävebaser. Kvävebaserna är 4 st Adenin, Tymin,Cytosin och Guanin och det förkortas A, T, C och G. A sitter alltid med T, och C sitter alltid med G. Det är kvävebaserna som bestämmer hur egenskapen ska bli. De olika egenskaperna som ögon färg och hår färg styrs av våra gener och gen är en del av långa DNA tråden.




Människan har 46 st kromosomer, (23 st från mamman och 23 st från pappan). Kromosomerna i ett par innehåller gener för samma egenskaper, utom i det 23:e paret de så kallade könskromosomerna. Dessa betecknas x och y. Om ett barn har två st x kromosomer blir det en flicka och har det en x och en y kromosom blir det en pojke.  


X- och Y-kromosomerna bestämmer en persons kön, män har en av varje X och Y och kvinnor har två X-kromosomer. För att kunna bli färgblind ska X-kromosomen vara skadad.Kvinnor har ju 2 st X-kromosomer så det är normalt, men eftersom att män har bara en x-kromosom drabbas de direkt om de får en skadad x-kromosom. Blödarsjuka och färgblindhet är exempel på sjukdomar som är vanligare hos pojkar



Uppgift 2: På grund av de anlag som man föds med så ärver man olika egenskaper från sina föräldrar. Visa och förklara varför det är så.

Våra ögonfärgen har vi ärvt från våra föräldrar. Våra arvsanlag finns i kromosomerna och i varje kromosompar kommer den ena kromosomen från pappan och den andra från mamman. Båda kromosomer innehåller anlag för ögonfärg, så du får en ögonfärg från din mamma och en från din pappa.


När man ska beskriva arvsanlag använder man bokstäver. I det här fallet med ögonfärg använder man t.ex "B" (anlag för brun ögonfärg - dominant - stor bokstav) och b (anlag for blå färg - vikande - liten bokstav). 

Barnet får ett anlag från varje förälder. Detta gör att barnet har två anlag för samma egenskap. Vissa av dessa egenskaper är dominanta och andra är vikande (recessiva).



t.ex om pappan har bruna ögon och mamman blå,  hur stor chans är det att barnet får  blå eller bruna ögon? och för att beskriva vad som händer med arvsanlagen använder man sig av en korsningsschema. 





                                                           Dominanta anlag B = brun  

                                                           Recessiva anlag bblå 



Stort B menas bruna ögon så brun är dominant och det menas att den är starkare än blått. lilla b är blått och är recessiv och  är lite svagare. 

På bilden så har jag gjort en korsningsschema. Så om de skulle få fyra barn så skulle alla barn ha bruna ögon eftersom det räcker bara med ett stort f för att man ska få bruna ögon så eftersom brun var dominant så får alla barn bruna ögon och det är 100% av barnen som får bruna ögon. 





Men om pappan hade Bb och mamman bb som på bilden så får 2 av 4 barn bruna ögon och 2 av 4 barn får blå ögon- så det är 50% chans att barnet får bruna ögon och 50% chans att det får blå. 


Eftersom brun är dominant så räcker det med att ha en ända stort B, men för att kunna få blåögon måste det vara två små bb, för att man får  en bokstav från  från mamma och ett från pappa, och om man får  ett stort B och ett litet b så får man ändå bruna ögon  för att i det här tillfällig så är brun dominant. 


Uppgift 3: Redogör för vad man kan använda genetiken till.
 Finns det etiska aspekter på den genetiska forskningen? Svara så utförligt du kan.

Genteknik kan vi använda på många olika sätt, och det är något som människan har stor hjälp av. Det har även en väldigt stor betydelse för de flesta forskningarna som görs. Med genetiken kan vi undersöka, flytta, arvsanlag och ändra på något. Så det behövs för att ta reda på hur vi fungerar.

Genetiken är en av de bästa sakerna som har hänt människan. Med hjälp av det kan man bota svåra sjukdomar, och vad som går snett vid olika sjukdomar, vad man föds med och om man bär på en sjukdom. Och om det har blivit inbrott och man hittar fingeravtryck. Om man t.ex inte vet vem som är far till ett barn så kan man få reda på det.


Kloning innebär att skapa genetiska kopior av en individ dvs flera individer med samma arvsanlag.

År 1996 föddes fåret Dolly och det var det första däggdjur som fötts efter att ha klonats från en cell av ett vuxet får.

Man tar en vanlig kroppscell från det djur man vill klona. Ur den tar man fram cellkärnan där cellens alla arvsanlag (gener) ligger.

Därefter tar man ett obefruktat ägg från ett annat hona och från ägget opererar man bort cellkärnan.

Cellkärnan från det djur som ska klonas förs sedan in i det kärnlösa ägget, och nu finns det bara arvsanlag från den som håller på att klonas.

Denna äggcell läggs i en skål med näringsämnen, och det börjar dela sig och utvecklas till ett embryo. Sedan placerar man in honan och sedan utvecklas till en färdig unge. Och så födds det kolnade djuret.

Det finns många fördelar och nackdelar med kloning. Jag tycker inte att man ska klona människor. Alltså varje människa är unik och ojämförbar, och den kolnade kan växa upp med missbildningar eller inre skador. Det är också fel att föräldrarna ska kunna bestämma hur barnet ska kunna se ut och bli. De kan kanske vill klona ett barn som är smart eller som är bra på något.

Källor: genteknik
http://sv.wikipedia.org/wiki/Genteknik
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/genteknik
http://codex.vr.se/forskninggenteknik.shtml

kloning:
http://www.forskning.se/nyheterfakta/teman/kloning/tiofragorochsvar/vadarkloning.5.303f5325112d7337692800014714.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kloning

tisdag 10 februari 2015

Uppgift, friluftsliv på isen

Utrustning:

Att bedriva friluftsliv på isen kan vara både härligt och farligt. Innan man ger sig ut på isen skall man se till att ha säkerhetsutrustning i ordning. Det är bra att man vet exakt vad man ska ha med sig ifall en olycka sker.



Detta är vad man ska ha med sig innan man ger sig iväg.
Viktigaste är att du har med dig en mobil så att du kan larma ifall en olycka sker, ha med dig Räddningslina och flyttväst, isdubbar så att du kan ta sig upp med, Ispik så att man testar hur tjock isen är, säga till någon innan man ska iväg eller ha med dig sällskap för att det är inte säkert att du kan ta dig upp själv.


Klädsel:



Det är viktigt att man klär sig rätt innan man ska ut, och det är viktigt gå efter lager-lager principen. Enligt i lager-lager principen har man på sig fler tunna plagg.

Närmast kroppen ska man ha ett lager som håller dig torr och som även transporterar bort fukten från kroppen, så att du inte blir kall och det kan vara t.ex underställ. Sedan kan du ha en tunnare eller tjockare tröja av fleece.

Yttre lagret kan vara en jacka och det skyddar dig mot vind, regn eller snö. Skorna är även viktiga och det är bra att du har bra skor som inte är hal.





Isar: Det finns olika isar. Isen förändras hela tiden och ser inte likadana ut. Om isen är mörk så är den väldigt tunn, ljusare färg kan vara snöis som har sämre bergkraft än kärnis .

Nyis -isen är endast några centimeter tjock och är genomskinlig och tunn.

våris-  Våris bildas på våren, det fryser till under nattkylan och blir stadigare på dagen. 

havsis - havsis bildas på havet, och det innehåller salt så det är inte lika hållbar som sötvatten. 

snötäckt is - snön gör så att isen inte kan frysa mer och snön lägger sig på isen och när isen är snötäckt så är den svagare..

kärnis – kärnis är genomskinlig och hård. 



När olycka sker: Om du ramlar i isen så är det viktigt att du inte får panik. Och när du har ramlat i så är det viktigt att vänder dig åt samma håll som du kom ifrån, för att det var där isen höll och så försöker du bryta sönder isen med armbågarna för att få fast en kant. När du har fått det så tar du fram isdubbarna och ta en isdubb i taget och sparka med benen och försöka ta dig fram. När du har kommit upp på isen så är det viktigt att du inte springer för att isen kan sprickas, men istället så ålar du dig fram.





Om din vän eller någon annan har ramalt i isen larmar du först 112, sedan försöker du att lugna ner din vän om han/hon har/får panik. Sedan Så ställer du dig åt samma håll som personen är. Du springer inte och sträcker din hand för att du kan risker din egen säkerhet, men istället så använder du ispiken och känner för isen och sen ska du ha något mellan dig och personen det kan vara ispik, räddningslina en livboj.


 Tänk på detta:

*Gå aldrig ensam, ha alltid med dig sällskap.

*packa säkerhetsutrustning t.ex Ispik, isdubbar, mobiltelefon, räddningslina och flyttväst.

*Testa isens tjocklek med hjälp av en ispik, och det ska vara minst tio centimeter.

Tänker man på detta så är man väl förbered och kan njuta av den friska luften!


torsdag 5 februari 2015

labbrapport: Ägget i e-kolven:


Hypotes: Jag tror att ägget kommer att att sugas in utav E-kolven och ägget kommer att ramla i E-kolven 

Syfte: lära oss om volym vid olika temperatur. Ta reda på vad som kommer att hända med ägget och varför det hände.


Utförande: vi fick en kokad ägg och så skulle vi skala den. Efter det så skulle vi ta en e -kolv och hälla i 200ml varmvatten och så la vi ägget över e-kolven och så skulle vi vänta och se vad som skulle hända.




























Material och Kemikalier: ägg, varmvatten e-kolv

Resultat: ägget drogs ner i e-kolven och hamnade på botten

Slutsats: Det som drog ner ägget var ångan. Eftersom det var varm vatten så ville ångan komma uppåt och när man la över ägget så ville ångan pressa sig igenom ägget och ut, och med hjälp av tyngdkraft föll ägget ner.

Felkällor: Vi hade inga felkällor, och det var inte så krångligt. Det var rätt enkelt och det gick fort.

labbkompisar: Amal och Ida.

onsdag 4 februari 2015

Enkel analys (religion)

Enkel analys

Religioner
Monoteism
polyteism
Helig text/urkund
Viktiga personer
Helig byggnad
Helig plats
Ledare
Kristendom
x


bibel
Jesus
kyrka
Jerusalem
präst
Judendom
x


tora
Abraham
Synagogan
Jerusalem
Rabbin
Islam
x


koranen
Mohammed
moské
Mecka
Imam
Buddism


x
Tripitaka
Budddah
tempel
Lumbini
lama
Hinduism


x
veda
Shiva,vishnu
tempel
Varanasi
brahman



labbrapport: DNA ur kiwi

Hypotes. jag tror att man kommer att se DNA:t och när man häller i diskmedlet så kommer det att vara genomskinlig och grönt.

Uppgiften som vi fick var att vi skulle kolla upp DNA ur en kiwi. vi började att ta fram material:

kemikalier
Kiwi
Iskallt t-sprit
Diskmede
Koksalt
Vatten


material


Mätglas
Tratt
Pinne eller potatissticka
Sked
Filtreringspapper
100 ml bägare


Utförande:

Först så tog vi en halv kiwi och mosade det med en sked och sedan la vi det i 100ml bägare, sedan hällde vi 5 ml diskmedel i 50ml vatten och så  hällde i bägaren som kiwin log, sedan hällde vi en nypa salt och blanda det.
























Sedan gick vi ut och tog lite snö och la bägaren där i och så väntade vi en liten stund efter det så hämtade vi filtreringspapper och då hällde vi fruktmoset i tratten och filtrera det och efter det hällde vi T-sprit.










När vi hällde i T-sprit så blev det väldigt tjock och det var då man kunde se DNAt, det var så små bubblor som man kunde se och det var det som var DNAt. Vi försökte få upp det med en pinne men det fick inte att få upp det, men vi kunde se DNAt väldigt tydligt:




Resultat: resultatet blev som jag trodde och det var att vi skulle få se DNA ur en kiwi, och det gick jätte bra vi kunde se DNAt väldigt tydligt.





















Det små vita bubblorna är DNA-


Felkällor: Det var inte något som gick fel, allt gick bra och fick bra resultat och vi lyckades få fram DNAt ur kiwin.

 Labbkompis: Maja






tisdag 3 februari 2015

Nyckelband

Jag har gjort en nyckelband. Jag hade först tänkt att göra nyckelband i läder och då skulle det vara som denna på bilden, men jag ändrade mig för att jag tyckte att det såg svårt ut att göra det och dessutom kunde jag  inte göra en rund fläta.


Först så kollade jag upp inspiration. så jag googlade nyckelband och kollade lite upp på youtube, och hittade en video som jag gillade. Det var egentligen armband och den personen hade bara en färg men jag gjorde lite annorlunda. Jag valde två olika färger att jobba med. Och det var typ där jag fick in inspiration. När jag hade fått inspiration så började jag att skissa, sedan tog jag det materialet som jag skulle ha, och satte igång att arbeta.


verktyg och material: det var inte mycket verktyg eller material som jag hade använde men jag använde  sax, som jag skulle klippa med tråden, nyckelring som jag skulle sätta in tråden med, och så blått och vitt polyester tråd.

Jag har liksom inte stött på några problem, men det var något som gick lite snett i början, jag hade glömt att sätta in nyckelringen först men istället så hade jag flätat, och när jag var i mitten så märkte jag och jag fick då fläta upp och sätta in nyckel ringen och sedan fläta om, men det var inte så stor problem jag fick bara fläta om och det var inte så svårt och det gick snabbt så jag gjorde en till nyckelband

Jag ville inte limma eller göra något annat i slutet så jag tog bara en vitt tråd och knöt i ändan och så öppnade jag upp tråden. 
               


                                                så har ser min nyckelband ut när den var klar.




Allt som jag behövde                                         jag stoppade in tråden i nyckel ringen.                                                                     



 Man tar en utav den gröna tråden, den som är till vänster då och lägger över det svarta tråden sedan tar man den gröna tråden till vänster och lägger det under det gröna och igenom det hålet och så tar man båda två tråden och spänner det hård och så fortsätter man så. 


                                                     

När du är vid slutet får du bestämma hur du vill avsluta på ändan, om du antingen ska ta en liten tråd som inte syns och knuta eller något annat.