måndag 25 maj 2015

mitt slöjdarbete

Inspiration: Jag fick min inspiration från internet. Innan jag på börja arbetet så visste jag inte vad jag skulle göra, och då kollade jag upp nätet. Och då hittade jag en maxiklänning. Jag tyckte att klänningen var jättefin och den hade fin material. Jag ville inte göra en klänning så då valde jag att göra en kjol men med samma material som klänningen. Jag kollade upp vilka material klänningen hade, och då hittade jag allt i skåpet och på börja att arbeta. Tygerna som jag använde var singeljersey som är vitt och en blommig spetstyg som också är vitt. Singeljersey är 100% bomull & tvättas i 40° spetstyg 60% bomull& 40% nylon tvättas i 40°.

Skiss:















Det var några olika förslag som jag hade tänkt göra.
En kudde, en maxiklänning och en kjol.







Formgivning:















Här har jag skissat tre olika kjolar. Den första så hade jag tänkt att det skulle vara zebra- aktigt det fanns ett tyg som var svart och vitt som hade ränder men jag ändra mig, andra bilden är den som jag ska ha och vitt tyg under och över ska det var spetstyg. Tredje hade jag tänkt att ha bara helt vitt. Vitt tyg under och över vitt chiffong.

Ritning: Min ritning är i slöjdsalen och jag glömde att ta kort på det.














































arbetsgång: Jag börja arbetet med att hämta tygerna och instruktionen som jag ska gå efter. Jag håller på att göra (kjolen D) Så jag gick efter då hur man gjorde den. Först så hämtade jag instruktionen och en papper som jag skulle rita på. När jag rita klart mallen så skulle jag klippa det och sedan ta tygen och lägga på mallen och sedan klippa. Efter det så nålade jag tygen så skulle jag lägga till 1, 2 och 3 cm sömns mån.

Efter det så skulle jag ta den tygen som ska vara över (spetstygen). Jag skulle marker två ställen på den och sedan sy det och det skulle vara på baksidan. Men innan jag börja sy så testade jag på en tyg. Efter det så skulle jag sy båda tygen ihop på sidorna. Och det är typ så långt jag har kommit men efter det så skulle jag ha dragkedja på vänstra höften för att det skulle vara enklare att komma in och för att det ska se snyggt ut.

motivera dina val: Jag valde singeljersey för den bra. Den var lite stretchbar och det är bra för att jag kan då gå bra med kjolen och ta stora steg. Spetstyg valde jag för den skulle se jättefin ut när man har spetstygen över.

pröva & ompröva Jag har pröva och omprövat innan jag skulle sy på liten tyg, för att jag ville först testa på vilka program på symaskinen jag skulle ha och om det skulle se snyggt ut på tyget. Och för att jag ville inte direkt sy på kjolen och för att jag kanske skulle förstöra det.

analysera & värdera arbetsprocessen
Efter som jag är inte helt klart med mitt arbete så kan jag inte beskriva hur det blev. Men jag har inte så mycket kvart. Jag tror att jag blir klart på men lektion för att det är inte så mycket som jag ska göra. Jag ska bara lägga till dragkedja och sy ihop då och det tar inte så långt tid. Men jag tror att den kommer att vara jättefin. Och jag tror att den kommer att vara så som jag hade tänkt mig. Jag fick ås stora problem, men när jag skulle sy ena tygen så råkade jag sy utåt så att man kunde se den men det var inte så varlig jag öppna tråden och sydde om. Jg har inte några problem alls bara det som jag sydde fel, för att jag tycker att mitt arbete är enkelt och jag gör väldigt noga och om jag är osäker på något så frågar jag någon innan så att jag inte får några problem.

Jag tycker att min kjol ser väldigt somrig ut, för att den är vitt och blommig och det är för att man kan ha på sig nu när det är sommar.

måndag 18 maj 2015

lite språkhistoria

1. sten -stain. denna - raisa. son- sun broder - brobur de- bair  och -auk
dog ( r. 7) dou.

2. drängila - manligen, austarla - österut, sunnarla - söderut.

3. enkel

4. en & i

5. är -aer
tre -brir
tjuvar -biuvaer
stjäl-stial
och - ok
tager - takar

6. i lagen - i lagum
en annan - annaer
i tjuvens händer- i heandar piufi.
alla- aalir
ur huset- or husi
till gården- til garz

7. som - aer
oskyldig- orbiufae
vitsord, bevisningsrätt- vitur

8. Antil nur, aen or husi dragher.

9. enkel/komplicerad

10. fordom-fordhom
var - war
greve-greffwe
hustru-husfrv
mycket-mykith
älskade-elskadhe

11.ägde-atte
en- ena
honom-
i sin hand-i sinne hand
stor-stora
dog-do
stro ära -store aero

12. oförsiktig - owarandis
smärta-beskelikheet
hastigt-bradhlika.

13. enkel

14.hört-hördt
det-thet
öga-ögha
emot-emoot
hava-haffua
giv-giff

15.
någon-någhor
kåpan/manteln-kåpona
en mil-milo
gå-gack

16.livklädnad -kiortel jfrå
tvingar-nödhgar

17.komplicerad

18. ge exempel på minst fem ord i texten som stavas annorlunda än nu. skriv i din skrivbok.
afstång
aftager
öfver
af
hvem

19.lång, sammansatta meningar.

20.ge exempel på ovanlig ordföljd. skriv i din skrivbok.  genom rop af en i närheten varande gosse blef en räddningsbåt bemannad och lade ut, men den lefnadströtte var då försvunnen i djupet.

21. enkel

tisdag 5 maj 2015

Minoritetsspråk

Samiska:
samiska blev ett minoritetsspråk 2000. Det bor många samer i Sverige.
I Sverige talas flera olika varieteter av samiska.
Tre av de är umesamiska, lulesamiska & nordsamiska.
Samiskan har sitt ursprung från Finland.
År 1977 undervisades barnen på samiska, och det är för att man inte ska glömma bort språket.
Samiska lånord i svenska är vaja, kåta och pulka.


Meänkieli :
År 1809 föddes minoritetsspråket Meänkieli .
Under Kriget mellan Sverige och Ryssland så blev Finland som var svenskt- ryskt och språket delas upp. Efter freden blev det en minoritet. Finländerna blev kvart på den svenska sidan (tornedalingar). Mellan Sverige och Finland blev Meänkieli i ett språk.
Tornedalen var finskspråkigt
Meänkieli  är en dialekt va finskan.
Under 1800-talet fick Meänkieli  en utmaning av den svenska kungen Oskar I. Han införde folkskolereformer. Varje socken skulle ha en skola och där skulle man undervisa på svenska istället för finska. Eleverna fick inte tala finska på rasterna, men 1957 var det tillåtet att tala Meänkieli i Sverige.


Jiddisch: för 70 år sedan var Jiddisch: ett stor europeisk språk som talades i 11 miljoner människor.
3 000 personer förstår Jiddisch i Sverige.
11 miljoner talade Jiddisch i 1940 och fem år senare var Jiddisch borta. Det var i Auschwitz som Jiddisch förintades. Alla judar förintades i koncentrationsläger, och efter som Jiddisch talades bara av judar så förintades Jiddisch med. Några mil från Auschwitz ligger staden Krakow där bodde bara judar och Jiddisch var ett levande språk där .
8/10 judar i världen hade jiddisch som modersmål. Jiddisch födds som språk för omkring 1 000 år sedan. Språket började talas då judar flyttar till norrut till olika platser som ligger i Frankrike Tyskland. Jiddisch har sitt ursprung från tyska och de hade lånord från franska, spanska och hebreiska.

I slutet av 1700-talet kom judar till Sverige. De första judarna fick inte leva som de ville. De fick arbeta med vad de ville, de fick aldrig bli svenska medborgare även om de var födda i landet och de fick bara bo i fyra städer. De var främlingar så de blev riktigt inte accepterad av folket.


Finska:
sverigefinska blev ett minoritetsspråk år 2000.
Finskan kommer ifrån de finsk-ugriska språken ur dessa utvecklades finskan. Fram till 1809 tillhörde Finland Sverige. Många finländare flyttad till Sverige för att söka jobb, och på grund av krig. 1500-talet och 1600-talet kom många finländare, när kungen gav skattelättnader till finländarna som bosatte sig , och då kom svedjefinnarna som kallas ”kogsfinnarna”. Det var många som flyttade från Savolax och kom till Torsby för att arbeta med svedjebruk. Finnskaran höll sina traditioner och de finska familjerna gifte sig med varandra. Skolorna blev obligatorisk i mitten av 1800-talet . Barnen var tvungen att läsa svenska i skolan. De finska barnen fick inte prata finska hemma för att de kunde inte så bra svenska.
När man kom till Sverige så skulle man bli helsvensk så finländerna fick inte ha deras riktiga namn. Svenskarna tyckte att det var svårt att stav det, så när finländare kom till Sverige så skulle de få svenska namn.
Carl axel Gottlund gick till de finska familjerna och frågade efter deras släktnamn. Och han skrev in det i kyrkboken de finska efternamnen. Finskan är ett av de äldsta språken som talas i Sverige. För att språket inte ska dö ut måste flera yngre tala språket.



Romani chib:
romani chi blev ett minoritet språk 2000. Språket består av olika dialekter och varietet. Det finns ungefär över 60 dialekter. Man tror att romani chib har sitt ursprung från norra Indien för cirka tusen år sedan. Det som hände var att de indiska furstarna och kungarna satte ihop en armé med människor från olika grupper. Och de skickade i väg armén så att de inte skulle koma tillbaka. De reste från Indien till Persien, där finns det lite lånord från persiskan. Armen reste vidare till Grekland och sedan spred det sig över av Europa. Romarnas språk fanns inte när de var kvar i Indien men det växte fram i Grekland. Språket har sin grammatik från Grekland .
De första romarna kom till Sverige på 1500-talet. Det var två grupper. De delades i två halvor en halvan hamnade i Finland och kallas för kalé. och den andra gruppen hamnade i Sverige och den gruppen kallas ”tattare” (betyder resande). Det finnas lagar för romarna. Romberna fick bo i en kommun högst i tre veckor och efter tre veck skulle de flytta. Romarna demonstrerade under 1960-talet i Sverige, de ville ha rätten till skolundervisning.


Egna resonemang:
Minoritetsspråk är ett språk som har talats i Sverige mer än 100 år. Minoritetsspråk talas av en mindre grupp av en befolkning.
Skillnaden mellan dialekt och minoritetsspråk är skriften och ett språk har grammatik.

Jag tycker att minoritetsspråk är viktigt efter som att det behåller kulturen. Det är också viktigt efter som man har talat språket i mer än hundra år och det viktigt att man inte glömmer bort språket. Och om man håller kvart språket så dör den inte ut. Jag har inte svenska som hemspråk, och jag tycker att det är jätte viktigt att prata på min språk så att jag inte glömmer bort det. Men om inte flera pratar språket så dör den ut och det är hemskt tråkigt om den gör det. Det är speciellt ungdomar som inte pratar på sitt hemspråk och om de slutar att tala så kommer mer och mer människor glömma bort språk.
Jag tror att Minoritetsspråk skulle var viktigt för mig om jag talades samiska, finska. 

Jag tycker att man ska acceptera folk hur de är, man ska inte riktigt bry sig om deras kultur eller språk det är inte så viktigt. Förr så var det svårt att acceptera samerna, romarna, finländerna m.m. t.ex så lät man inte finländerna tala finska eller undervisa när de kom till Sverige, och man lätt inte de ha kvart deras namn. Man var tvungen att byta namn för att det var svårt att skriva det på svenska. Och det var svårt att acceptera dom. 



Fördelen med att ha minoritetsspråk är det att det är inte så många som talar språket det är bara en liten befolkning och de förstår varandra t.ex samiska det finns flera olika varietet av samiska men de förstår varandra ändå. Och om man talar minoritet språk så håller man kvart sin kultur och traditionell, men om glömmer sitt språk så glömmer man även bort sitt kultur. 


Källor: http://www.ur.se/Produkter?q=jakten+p%C3%A5+spr%C3%A5ket
http://sv.wikipedia.org/wiki/Minoritetsspr%C3%A5k_i_Sverige
Jag har kollat på små filmer på olika minoritetsspråk och skrivit lite bakgrund på de, så det är den  källan jag har använt och så har jag läst lite på Wikipedia.



lördag 2 maj 2015

slöjdprojekt


Jag hade inte tänkt att göra ett klädesplagg först, jag ville typ göra en kudde eller något annat, men sen såg jag en klänning på nättet som jag tyckte att den var jätte fin. Men sedan ville jag inte ha klänning så jag ville göra en kjol, men som såg ut som klänningen. Och då kollade jag upp på vilket tyg som klänningen gjord av och då kollade jag om det fanns sådan tyg och då hittade jag allt i skåpet. Det var typ den klänningen som jag hade fått min inspiration ifrån. Jag gillade hur den såg men jag ville inte göra en klänning så jag valde att göra en kjol istället.

















Här har jag rita olika produkter som jag som jag hade tänkt göra. En kudde som det står text på, en maxiklänning och en kjol.




















Här har jag skissat tre olika kjolar. Den första så hade jag tänkt att det skulle vara zebra- aktigt det fanns ett tyg som var svart och vitt och hade ränder men jag ändra mig, andra bilden är den som jag ska ha och vitt tyg under och över ska det var vitt spets. Tredje hade jag tänkt att ha bara helt vitt. Vitt tyg under och över vitt chiffong.




måndag 20 april 2015

Morfar

1. Hur gick det till när morfar upptäckte Anna Karins idrottstalang? det var midsommar, och barnen var ute och gjorde olika fridrottsgrenar, när morfar kasta en sten så kastade annakrina lika långt och det var då han upptäckte hennes idrottstalang.

2. Hur visste plötsligt morfar Tore vad som menas med kalla kårar?

3. Hur lyckades Anna Karin med sitt första försök att stöta kula? hon lyckades bra.

4. Varför kan inte Anna Karin gå med i Bårberg IF? för att de har inte ett program för friidrott.

5. I vilka grenar tävlar Anna Karin? kulstötning och 800m

6. Hur regerar tränare på Anna Karins första stöt? han tyckte att den var okej. 

7. Varför ville inte Tore först inte att Anna Karin ska ställa upp på 800 meter? för att han ville att hon ska hålla på kulstötning inte 800m.

8. Hur visar Anna Karin att hon också  har talang för att springa 800 meter? hon springer väldigt långsamt i början och i slutet får hon krafter.

9. Vad tycker morfar om tävlingsledningens sätt att organisera tävlingarna? han tyckte inte om det för att man la 800m innan kulstötningen.

10. Hur lyckade Anna Karin i kulstöttningen vi första försöket under tävlingen? det gick inte så bra för henne.

torsdag 26 mars 2015

geografi

1.
Gibraltar sund 1

Saharaöknen 4

Arabiska halvön 2

Godahoppsudden 8

Guineabukten 5

Victoriasjön 7

rödahavet 3

medelhavet 10

Atlanten 6

2:
Indiska oceanen 9

Hur stora olika årskullar är? ja 

Hur många turister som besöker ett land? nej 

Hur stor andel av befolkningen som kan läsa och skriva? ja 

Hur stor invandring och utvandring ett land har? nej 

Hur fördelningen mellan kvinnor och män ser ut i olika årskullar? ja 

Hur stor andel av befolkningen som arbetar med jordbruk? ja

 Hur stor andel av befolkningen som är barn? ja

3: a
Medellivslängden har ökat. 

Kvinnorna föder i genomsnitt färre barn.

b) befolkningen kommer att minska 

medellivslängden för kvinnor kommer att öka

kvinnor föder värre barn. 

4.a röd - Vietnam
     grön Albanien 
     blå- Sverige 


b ) 

c)

5a
a)polarzonen
b) tempererade zonen
c)subtropiska zonen
d) tropiska zonen

5b
a)subtropiska zonen
b) tempererade zonen
c) polarzonen
d)polarzonen

6 a) USA:s östkust. På grund av att växthuseffekten ökar, och för att vi släpper ut mycket koldioxid.
Och då blir havet varmare och så bildas det orkan.

b) Nederländerna och Ögruppen Maldiverna eftersom att det ligger under havsytan, och när isarna
 smälter så stiger havsnivån och då blir hela landet under vattnet.

c) Ett område som kan drabbas av torka är Australien eftersom att det är varmt där.

7

måndag 23 mars 2015

Etik

1. Vad betyder orden etik och moral?
Svar: Rätt och fel

2. Vilka är dom olika etiska modellerna?
Svar: Pliktetiker, konsekvensetik, sinnelagsetik och dygdetik

3. Vem introducerade dygdetiken?
Svar: Aristoteles

4. Hur kan man handla rätt enligt en pliktetiker?
Svar: Plikt är något som man börjar att göra så att det blir en regel. Pliktetiker kan hjälpa en person att leva ett moraliskt sätt.

5. Vad innebär sinnelag?
Svar: Man gör en god gärning

6. Vad är en dygd?
Svar: Det är en egenskap som exempelvis mord, ärlighet och uthållighet.

7. Försök beskriva hur en konsekvensetiker skulle resonera om någon ligger i en vak och håller på att drunkna?
Svar: Vi tror denna personen skulle hjälpa personen som håller på att drunkna men på andra sidan så kommer denna personen vara rädd för att den ska ramla i och drunkna.

8. Vilka svårigheter har en pliktetiker?
Svar: det är att följa regler.

9. Vilka svårigheter har en konsekvensetiker?
Svar:

10. Vilka dygder skulle du vilja följa?
Svar:

onsdag 18 mars 2015

Schema

v.12 NP/P2
v.13 P1/P2
v.14 ledig fredag
v.15 påsklov
v.16 NP no
v.17 NP eng
v.18 P1/P2 ledig fredag
v.19 NP matte Onsdag & fredag
v.20 NP so måndag & tisdag
v.21 1P/p2
v.22 lämna in din dokumentation/blogg 26/5
v. 23 betygen sätts
v.24 fredag avslutning

fredag 13 mars 2015

soptunna-dustbin

personal-staff

annons-

slödder-riffraff

oväsen-racket

influensan-the flu

svält- famine

mynt- coin

ignorance- okunnighet

brick- tegelsten

a pile - en hög

confidence trickster-

gif- tönt

cockney-

the c.i.d - kriminalpolisen

onsdag 11 mars 2015

nationella provet i fysik

1. E. Ett gasmoln
2. A.
3. E.
4. Ljuset är snabbaren än jludet. och ljudet är långsamare än ljuset
5. B.
6. D.

7. För att alla aprater har tagit slut all energi.

8.  a) Efter som att vi släpper ut mycket koldioxid så åker allt upp i atmosfären och sammals runt atmosfären i tjockt lager. Först så skickar solen ut strålar som strålar då mot jordytan, och det värmer upp jorden, vissa strålar stannar kvart på jorden men och andra studsar på atmosfären och vill ut i rymden men atomsfären hindra det för att vi släpper ut för mycket koldioxid och atmosfären blir tjockare och det stannar mer värme på jorden

 b) För att minska uttsläppen så kan man åka mindre bil och gå, cykla eller åka buss. T.ex när man ska till skolan om det är nära så behöver man inte ta bilen varje dag man kan cykla istället för att det är bra för miljön. Man kan också åka tog istället för att flyga.


9. För att när solen värmer havet så åker så droppar eller ånga upp och då börjar det blåsa mot land.

10. 3 m från vridningspunkten.

11. eftersom det radioaktiv strålning sänder ut strålning så kan man se det.

12.  man använder i vattenkraft och en generator tillverkar ström.

tisdag 10 mars 2015

Hare krishna


Hare krishan,  även kallad krishnarörelsen eller ISKON är en nyreligös rörelse som hämtar sin inspiration från hinduismen. Religionen grundades i USA 1966. Det var den indiske munken Bhaktivedanta prabhupada, även kallad "Srila prabhuda" av lärjungarna som grundade krishnarörelsen. Sekten kom till Sverige 1973. Det finns omkring 2000 medlemmar i Sverige, och det finns tre tempel i stockholm, ett i Göteborg och ett i lund.


Religionen härstammar från vediska kulturen och det kommer från samma gren som hinduismen och buddismen, men de tror på olika gudar. Krishna tror på att man finns överallt. krishnarörelsen tror man på återfödelsen och att själen vandra till en ny existens när en person dör. I krishnarörelsen så innebär inte döden slutet utan en fortsättning i en ny livsform eller Vaikuntha, den eviga andliga världen. Man tror också på kastsystem där människan avgör var man hamnar och inte födelsen. I hinduismen är det att man föds med ett kastsystem. Men inte Krishnarörelsen, här får man avgöra själv.


Om du t.ex ska konvertera till krishnarörelsen får du en personlig guru, som är en vägledare. Gurun är den stora ledare och du måste följa guruns råd.
Krishnamunkaran går i orangefärgade dräkter och så har de rakade huvuden. kvinnorna är kläd i långa tygstycken som kallas saris.

En krishnameddlem måste vara vegetarian, inga droger ät tillåtna, man får inte dricka kaffe,te eller kakao. Man får inte heller äta kött, fisk, ägg, svamp eller lök. En krishnameddlem får inte heller spela lotterier. De har även stränga regler mellan kvinnor och män. De får inte umgås tillsamman eller ha förhållande, inga sexliv utanför äktenskapet. En viktigt stund för att tjäna krishan är att upp repa

"Hare krishan, hare krishna,
 krishna krishna, hare hare
 hare rama, hare rama
 rama rama, hare hare"

Det kallas mantra och det ska upprepas 1728 gånger per dag. När en person sjunger detta använder den sig utav ett  raband med 108 kulor för att kunna hålla rätt på hur många mantra. Meningen med detta är att man ska kontrollera sina känslor och tankar och då väcker man liv till sin inneboende kärlek till gud och människor.


Eget resonemang:

jag kan inte riktigt säga något bra eller dåligt med Hare Krishna. Jag skulle inte var intresserad av religionen , även om jag var ateism så skulle jag inte vara intresserad för att det låter inte något som jag skulle gilla eller tro på. Något som kanske är dåligt är att man man ska upprepa mantra  1728 gånger per dag och det skulle ta jätte lång tid så jag vet inte om jag skulle kunna klara av att rabbla upp allt det där varje dag. Och jag skulle inte kunna sluta att inte äta kött och fisk, eller dricka kakao.

Hare Krishna rörelsen tror på en gud/skapare, de har också en person som har grundat och det är likt med islam, kristendom och judendomen. Men det är också väldigt likt hinduismen. De har väldig många saker gemensamt, som återfödelse, Karam, tempel, att vara vegetarian, kastsystem, men i Krishnarörelsen så får man avgöra själv vad man hamnar, men i hinduismen så föds man med ett kastsystem antingen präster, adelsmän krigare eller bönder.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Hare_Krishna
http://www.so-rummet.se/kategorier/religion/nyreligiosa-rorelser/hare-krishna#
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/krishnar%C3%B6relsen



måndag 9 mars 2015

Forrest Gump

Forrest Gump summary:

While waiting at a bus stop in 1981, Forrest Gump began telling his life story to strangers who sits next to him on the bench.

Forrest Gump is a little guy with a low IQ. When he was little, he was forced to have braces on his legs because his back was not straight. On a bus for his first day at school, Forrest meets Jenny, he immediately falls in love. And they become best friends. He grows up and hang out with his only friend Jenny. One day, after school, he was chased by some guys who bullied him so he starts running and then his braces begins to fall off and he learns to run really fast.

He was selected for the school football team and then to the All-American first team and he met President John F. Kennedy. After graduating, Forrest enlisted in the United States Army, and they were sent to Vietnam where he met Bubba, and they became good friends.

During the war their group was attacked and Forrest saved everyone, but unfortunately Bubba dies in his arms. Later, they are sent to the hospital and Forrest discovers an aptitude for ping-pong and begins playing for the U.S. Army team.



Hohn F. Kennedy: John Fitzgerald "Jack" Kennedy was born May 29, 1917 in Brookline, Massachusetts, He was an American politician and America's 35th president from 1961 to 1963.
Kennedy was the son of Joseph P. Kennedy, Sr. and brother of Joseph P. Kennedy, Jr., Robert and Edward Kennedy.1940, he graduated from Harvard University from studies in international relations. 

He did military service in the Navy in the Pacific during World War II. And he was the first president born in the 1900s. He was the youngest Democratic President ever and the youngest to be elected president. 

Kennedy was murdered when he was in an open limousine through downtown Dallas November 22, 1963, which shook the whole world. Lee Harvey Oswald was arrested for the murder he was murdered two days later by nightclub owner Jack Rubyinnan.



labbrapport: blodprov



Syfte: Ta reda på hur fördelningen av blodgrupper ser ut i labb-gruppen och jämföra detta resultat med fördelningen i Finland.

Hypotes: Tror du resultaten mellan labb-gruppen och Finland kommer avvika? Vad är orsakerna till detta?  Jag tror att inte kommer att få samma resultat  

Material: blodlansett glasskiva och tändsticka.

kemikalier: blod, Anti-A & Anti-B

Utförande:  Först så skulle man gnugga händer så att man skulle bli varm, för att det skulle gå lättare att droppa blodet sen.Sedan hämta jag  blodlansett,tändsticka Anti-A & Anti-B  och glasskiva. Jag tog blodlansetten och stack mig på fingret, sedan droppade jag två droppar på glasskivan, och efter det droppade jag i anti-A och Anit-B och så rörde jag lite gran med en tändsticka och så vänta jag en stund på vad resultatet blev.Och jag tillhörde blodgruppen 0.  

Resultat: Resultatet blev att jag tillhör blodgruppen 0. 

Slutsats: Syftet var att vi skulle jämföra labb-gruppens resultat och människorna i Finland, och resultatet blev väldigt olika. Men man kunde inte liksom jämföra alla människor som bor i Finland och 15 personers resultat, men om man visste allas blodgrupp så skulle man kunna jämföra då 

Felkällor: hade inga fel källor. 

Labbkompis: ingen. 






tisdag 17 februari 2015

inlämnings uppgift


Uppgift 1: Redogör så utförligt du kan vad DNA är för något.

DNA är en förkortning av (deoxyribonukleinsyra) DNA finns hos alla levande organismer. Människans genetiska kod består av en mycket stor molekyl som kallas DNA, och som ser ut som en vriden stege eller spiral och den sitter inuti i cellkärnan.
Inne i cellkärnan finns vår arvsandal och det som bestämmer hur vi ska se ut är DNA, DNA är en jätte molekyl och i DNA fins det information våra olika egenskaper. DNA molekylen ser ut som två st trådar som är vridna kring varandra och trådarna är uppbyggda av socker, fosfat och kvävebaser. Kvävebaserna är 4 st Adenin, Tymin,Cytosin och Guanin och det förkortas A, T, C och G. A sitter alltid med T, och C sitter alltid med G. Det är kvävebaserna som bestämmer hur egenskapen ska bli. De olika egenskaperna som ögon färg och hår färg styrs av våra gener och gen är en del av långa DNA tråden.




Människan har 46 st kromosomer, (23 st från mamman och 23 st från pappan). Kromosomerna i ett par innehåller gener för samma egenskaper, utom i det 23:e paret de så kallade könskromosomerna. Dessa betecknas x och y. Om ett barn har två st x kromosomer blir det en flicka och har det en x och en y kromosom blir det en pojke.  


X- och Y-kromosomerna bestämmer en persons kön, män har en av varje X och Y och kvinnor har två X-kromosomer. För att kunna bli färgblind ska X-kromosomen vara skadad.Kvinnor har ju 2 st X-kromosomer så det är normalt, men eftersom att män har bara en x-kromosom drabbas de direkt om de får en skadad x-kromosom. Blödarsjuka och färgblindhet är exempel på sjukdomar som är vanligare hos pojkar



Uppgift 2: På grund av de anlag som man föds med så ärver man olika egenskaper från sina föräldrar. Visa och förklara varför det är så.

Våra ögonfärgen har vi ärvt från våra föräldrar. Våra arvsanlag finns i kromosomerna och i varje kromosompar kommer den ena kromosomen från pappan och den andra från mamman. Båda kromosomer innehåller anlag för ögonfärg, så du får en ögonfärg från din mamma och en från din pappa.


När man ska beskriva arvsanlag använder man bokstäver. I det här fallet med ögonfärg använder man t.ex "B" (anlag för brun ögonfärg - dominant - stor bokstav) och b (anlag for blå färg - vikande - liten bokstav). 

Barnet får ett anlag från varje förälder. Detta gör att barnet har två anlag för samma egenskap. Vissa av dessa egenskaper är dominanta och andra är vikande (recessiva).



t.ex om pappan har bruna ögon och mamman blå,  hur stor chans är det att barnet får  blå eller bruna ögon? och för att beskriva vad som händer med arvsanlagen använder man sig av en korsningsschema. 





                                                           Dominanta anlag B = brun  

                                                           Recessiva anlag bblå 



Stort B menas bruna ögon så brun är dominant och det menas att den är starkare än blått. lilla b är blått och är recessiv och  är lite svagare. 

På bilden så har jag gjort en korsningsschema. Så om de skulle få fyra barn så skulle alla barn ha bruna ögon eftersom det räcker bara med ett stort f för att man ska få bruna ögon så eftersom brun var dominant så får alla barn bruna ögon och det är 100% av barnen som får bruna ögon. 





Men om pappan hade Bb och mamman bb som på bilden så får 2 av 4 barn bruna ögon och 2 av 4 barn får blå ögon- så det är 50% chans att barnet får bruna ögon och 50% chans att det får blå. 


Eftersom brun är dominant så räcker det med att ha en ända stort B, men för att kunna få blåögon måste det vara två små bb, för att man får  en bokstav från  från mamma och ett från pappa, och om man får  ett stort B och ett litet b så får man ändå bruna ögon  för att i det här tillfällig så är brun dominant. 


Uppgift 3: Redogör för vad man kan använda genetiken till.
 Finns det etiska aspekter på den genetiska forskningen? Svara så utförligt du kan.

Genteknik kan vi använda på många olika sätt, och det är något som människan har stor hjälp av. Det har även en väldigt stor betydelse för de flesta forskningarna som görs. Med genetiken kan vi undersöka, flytta, arvsanlag och ändra på något. Så det behövs för att ta reda på hur vi fungerar.

Genetiken är en av de bästa sakerna som har hänt människan. Med hjälp av det kan man bota svåra sjukdomar, och vad som går snett vid olika sjukdomar, vad man föds med och om man bär på en sjukdom. Och om det har blivit inbrott och man hittar fingeravtryck. Om man t.ex inte vet vem som är far till ett barn så kan man få reda på det.


Kloning innebär att skapa genetiska kopior av en individ dvs flera individer med samma arvsanlag.

År 1996 föddes fåret Dolly och det var det första däggdjur som fötts efter att ha klonats från en cell av ett vuxet får.

Man tar en vanlig kroppscell från det djur man vill klona. Ur den tar man fram cellkärnan där cellens alla arvsanlag (gener) ligger.

Därefter tar man ett obefruktat ägg från ett annat hona och från ägget opererar man bort cellkärnan.

Cellkärnan från det djur som ska klonas förs sedan in i det kärnlösa ägget, och nu finns det bara arvsanlag från den som håller på att klonas.

Denna äggcell läggs i en skål med näringsämnen, och det börjar dela sig och utvecklas till ett embryo. Sedan placerar man in honan och sedan utvecklas till en färdig unge. Och så födds det kolnade djuret.

Det finns många fördelar och nackdelar med kloning. Jag tycker inte att man ska klona människor. Alltså varje människa är unik och ojämförbar, och den kolnade kan växa upp med missbildningar eller inre skador. Det är också fel att föräldrarna ska kunna bestämma hur barnet ska kunna se ut och bli. De kan kanske vill klona ett barn som är smart eller som är bra på något.

Källor: genteknik
http://sv.wikipedia.org/wiki/Genteknik
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/genteknik
http://codex.vr.se/forskninggenteknik.shtml

kloning:
http://www.forskning.se/nyheterfakta/teman/kloning/tiofragorochsvar/vadarkloning.5.303f5325112d7337692800014714.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kloning

tisdag 10 februari 2015

Uppgift, friluftsliv på isen

Utrustning:

Att bedriva friluftsliv på isen kan vara både härligt och farligt. Innan man ger sig ut på isen skall man se till att ha säkerhetsutrustning i ordning. Det är bra att man vet exakt vad man ska ha med sig ifall en olycka sker.



Detta är vad man ska ha med sig innan man ger sig iväg.
Viktigaste är att du har med dig en mobil så att du kan larma ifall en olycka sker, ha med dig Räddningslina och flyttväst, isdubbar så att du kan ta sig upp med, Ispik så att man testar hur tjock isen är, säga till någon innan man ska iväg eller ha med dig sällskap för att det är inte säkert att du kan ta dig upp själv.


Klädsel:



Det är viktigt att man klär sig rätt innan man ska ut, och det är viktigt gå efter lager-lager principen. Enligt i lager-lager principen har man på sig fler tunna plagg.

Närmast kroppen ska man ha ett lager som håller dig torr och som även transporterar bort fukten från kroppen, så att du inte blir kall och det kan vara t.ex underställ. Sedan kan du ha en tunnare eller tjockare tröja av fleece.

Yttre lagret kan vara en jacka och det skyddar dig mot vind, regn eller snö. Skorna är även viktiga och det är bra att du har bra skor som inte är hal.





Isar: Det finns olika isar. Isen förändras hela tiden och ser inte likadana ut. Om isen är mörk så är den väldigt tunn, ljusare färg kan vara snöis som har sämre bergkraft än kärnis .

Nyis -isen är endast några centimeter tjock och är genomskinlig och tunn.

våris-  Våris bildas på våren, det fryser till under nattkylan och blir stadigare på dagen. 

havsis - havsis bildas på havet, och det innehåller salt så det är inte lika hållbar som sötvatten. 

snötäckt is - snön gör så att isen inte kan frysa mer och snön lägger sig på isen och när isen är snötäckt så är den svagare..

kärnis – kärnis är genomskinlig och hård. 



När olycka sker: Om du ramlar i isen så är det viktigt att du inte får panik. Och när du har ramlat i så är det viktigt att vänder dig åt samma håll som du kom ifrån, för att det var där isen höll och så försöker du bryta sönder isen med armbågarna för att få fast en kant. När du har fått det så tar du fram isdubbarna och ta en isdubb i taget och sparka med benen och försöka ta dig fram. När du har kommit upp på isen så är det viktigt att du inte springer för att isen kan sprickas, men istället så ålar du dig fram.





Om din vän eller någon annan har ramalt i isen larmar du först 112, sedan försöker du att lugna ner din vän om han/hon har/får panik. Sedan Så ställer du dig åt samma håll som personen är. Du springer inte och sträcker din hand för att du kan risker din egen säkerhet, men istället så använder du ispiken och känner för isen och sen ska du ha något mellan dig och personen det kan vara ispik, räddningslina en livboj.


 Tänk på detta:

*Gå aldrig ensam, ha alltid med dig sällskap.

*packa säkerhetsutrustning t.ex Ispik, isdubbar, mobiltelefon, räddningslina och flyttväst.

*Testa isens tjocklek med hjälp av en ispik, och det ska vara minst tio centimeter.

Tänker man på detta så är man väl förbered och kan njuta av den friska luften!