torsdag 22 januari 2015

nyhetskrönika 2014

Syrien har styrts av familjen Assads i 43 år. först av Hafez al-Assad som tog makten från militärkupp, när han dog blev bashar al Assad ledare och tog över landet. Många förväntade sig demokratiska reformer när Assad tog makten. våren 2011 protesterade fler människor i olika städer runt om landet och ville då ha en ny ledare. Assads regimen beslöt sig att frigöra extrema jihadister från fängelset. Assad hade anklagat demonstranterna för att vara sunni- islamistiska terrorister för att "bevisa" att så var fallet. konflikten i Syrien utvecklades då till inbördeskrig 2012. 


Egna resonemang: 
inbördeskriget började med demonstrationer för demokrati. människorna ville ha demokrati i landet och en bra president. Jag tycker att folket borde få rösta fram vem dem vill ha som ledare eftersom folket var missnöjda med Assad som landets ledare. och det var bra utav människorna att de demonstrera för att de borde få rösta fram vem en bra ledare men om det inte finns demokrati i landet så blir det bara konflikter och demokrati är folkstyrelse, det är folket som beslutar om hur landet ska styras t.ex att alla röstar fram en person som ledare. Och demokrati är även ett sätt att ordna samhället om det inte finns så går det inte det blir konflikter. 

Jag tycker att demokrati är bra och att varje land borde ha ett demokratiskt land. 
Alla människor är lika värda och har rätt till att säga vad de vill, men det är inte så i de flesta länder. Det var många oskyldiga människor som dog och många som flydde från Syrien, och det är hemskt. Jag vet inte riktigt om jag skulle våga demonstrera om jag borde i Syrien för att jag kanske skulle bli slagen, för att det var typ så när hitler skulle ta makten om någon sa något illa om honom så blev man slagen eller hamna i fängelse och det kanske skulle hända mig 




källor: http://www.sakerhetspolitik.se/Konflikter/Syrien/Fordjupning-Syrien/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Syriska_inb%C3%B6rdeskriget
http://www.globalis.se/Konflikter/Syrien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar