SUPERABSORBENET
Hypotes:
jag tror att blöjan kommer att suga upp rätt mycket vatten typ 50 ml och när man häller i salt kommer
den att lösas upp.
Material: 100ml bägare 250ml,kopparsulfat,sax,blöja,karamellfärg, våg och salt.
Utförande: Först så hämtade vi en blöja och en sax sedan klippte vi upp blöjan på kanten. Sen tog vi en 250 ml bägare och vägde den. Sen hällde vi i absorbenten i bägaren och vägde den igen och det vägde exakt 1 g. Sen droppade vi ner karamellfärg i vatten och sen hämtade vi en pipet och droppade ner vatten i absorbenten och det sug upp 150ml vatten och sedan orkade den inte ta emot mer vatten.
När man hällde i saltet såg den ut så.
Resultat: Vi hällde upp 1 g superabsorbenten en i bägaren och sedan hällde på några droppar vatten och så blev den stor klumpa som såg ut som gele och varje gång vi hällde i vatten så blev den ennu större och när vi hällde i 150 ml vatten kunde den inte ta mer vatten och då hällde vi i saltet och då löstes klumpen och blev som vatten.
Slutsats: Superabsorbenten kan suga mycket vatten eftersom att Superabsorbenten består av polymer som är små molekyl och som sitter ihop i långa kedjor och de kedjorna sitter hårda ihopkopplad och när man häller vattnet i absorbenten så finns det lite öppning mellan molekylarna som då vattnet stannar där men när man hällde i saltet så gick saltet i de öppningen och då blev kedjorna lösare och släppte varandra och då var inte superabsorbenten lika tjock som den var innan i man hällde i saltet.
Tänk vidare: Vad kan man mer ha superabsorbenter till förutom i blöjor? Man kan ha det i bindor för bindor är som blöjor och disktrasor de suger upp mycket vatten handdukar suger också mycket vatten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar